Tel: 0744 971 240

Email: office@oakiclub.ro

Cum sa ne iubim copilul

Vezi toate articolele bebelus

Crezi ca stii cum asteapta cel mic sa-i raspunzi la iubirea pe care ti-o transmite el din tot sufletelul?Esti sigur ca a inteles exact la ce s-a referit zambetul tau plin de subantelesuri sau cuvantul tau de incurajare?

Ei bine psihologul Gary Chapman este cel care a clasificat limbajul afectiv in 5 tipuri si care ne-a aratat cat de direct se poate , ca iubirea , atat de importanta pentru cel mic, trebuie transmisa prin modalitatea prin care el sa o poata intelege si recepta cel mai bine. Va propun in randurile de mai jos:

Sa descoperim limbajul de iubire (copil-parinte) si modalitati prin care cunoasterea si aplicarea cunostintelor dobandite sa conduca la dezvoltarea unei relatii armonioase(copil-parinte) si la stabilirea principiilor evolutiei copilului catre o maturitate echilibrata.

Sa facem cunostiiinta cu limbajele afective-cele 5 categorii stabilite de psihologul Gary Chapman

Sa aflam de ce avem nevoie de cunoasterea si identificarea limbajului afectiv al fiecarui copil.

„ Două inimi când se-mbină,

Când cufund pe tu cu eu,

E lumină din lumină,

Dumnezeu din Dumnezeu.”

Mihai Eminescu

In esenta denumirea acestui articol a fost aleasa pentru a incita cursantul sa descopere continutul cursului, fiind evident ca` a Nu ne iubi copilul `este mai greu de acceptat decat firescul `a-ti iubi copilul din toata inima`.

“Fiecare copil are în sinea lui un <<rezervor afectiv>> care de abia asteaptă să fie umplut cu iubire.( Dr.psihiatru Ross Campbell, specializat în tratarea problemelor copiilor si adolescenților )

Când rezervorul este gol, copilul se poartă urât. În mare la baza comportamentului stă dorinta lui arzătoare de a umple acest rezervor.”

Adesea comportamentul nepoliticos sau jignitor, al copiilor este cauza frustrarilor nascute dintr-o nevoie de afectiune nesatisfacuta.

Parintele isi indreapta toata dragostea catre propriul copil, dar o poate transmite pe un canal nepotrivit sau necunoscut celui care ar trebui sa se bucure de ea, astfel ca afectiunea noastra nu ajunge la sufletul micutului.

 

Ne iubim copiii si chiar credem că ei simt dragostea noastră(atat de uzitatul `stii ca te iubesc, dar…`),dar se întâmplă să descoperim că, de fapt… nu vorbim acelasi limbaj afectiv.\

În orice relaţie de iubire ( inclusiv relaţiile de familie), fiecare dintre cele două persoane va manifesta iubirea în modul propriu şi se va aştepta să o primească în acelaşi mod.

Adultii trebuie sa invete sa impartaseasca afectiune copiilor lor, imprumutand felul copilului de a iubi si nu aplicand comod si fara efort doar propria metoda .

Trebuie să fim dispuşi să învăţam principalul limbaj al iubirii copilului dacă dorim să comunicăm eficient.

Psihologul Gary Chapman, consilier matrimonial, a descris în cartea sa „Cele 5 limbaje ale iubirii” principalele moduri prin care oamenii dau şi recepţionează iubirea.Fiecare individ este capabil sa iubeasca in toate cele 5 feluri mai jos amintite si tot in atatea feluri sa raspunda afectiunii primite, dar pe fiecare dintre noi ne caracterizeaza cu precadere un singur mod PRINCIPAL de a iubi.

Limbajele principale ale iubirii sunt:

1. Mângâierile fizice

Se ştie că atingerea fizică este o modalitate clasică de a comunica iubirea afectivă. Studii privind dezvoltarea copiilor arată că cei ţinuţi în braţe şi mângâiaţi îşi dezvoltă o viaţă afectivă mai sănătoasă decât cei lipsiţi de contact fizic. Îmbrăţişările şi atingerile făcute cu drag transmit vibraţii benefice , comunicând astfel emoţia iubirii.

Mai mult, atingerea este pe jumatate ratata fara contact vizual.S-a descoperit ca majoritatea parintilor folosesc contactul vizual in mod negativ, atnci cand ii cearta pe copii, atunci cand vor sa se impuna in fata lor si mai putin cand mesajul este pozitiv.

Am observat, fiecare dintre noi, ca adultii evita contactul vizual in cadrul relatiilor tensionate dintre ei, pentru a-i da o lectie celuilalt sau pentru a transmite un mesaj negativ sau tradandu-si astfel teama, amgoasa, frustrarea fata de celalalt.Pe masura ce cresc, nevoia de mangaiere scade la copii , trebuie sa aplicam aceasta metoda din plin in pruncie, pentru a ne asigura ca vom avea un adult independent, echilibrat emotional si mental, mai tarziu.

De exemplu, dacă principalul limbaj al iubirii unuia dintre copii, este mângâierea fizică,cel mai potrivit pentru el atunci cand plange ar fi sa-l tii in brate.

2. Cuvintele de încurajare

Realitatea este că, atunci când suntem aprobaţi, suntem mult mai motivaţi să reacţionăm pozitiv şi deci să facem ceea ce ar dori parintele.

Exprimarea complimentelor şi a încurajărilor, recunoaşterea valorii şi talentelor se face cel mai bine prin declaraţii simple, directe şi într-o formă frumoasă.

Iubirea înseamnă bunătate şi dacă dorim să ne comunicăm iubirea verbal trebuie să folosim vorbele bune şi un ton adecvat: blând -intr-un moment de calm sau o tonalitate in crescendo intr-o intrecere sportiva, insotindu-i actiunile celui mic cu incurajarile noastre(ii dam aripi sa reuseasca)

3. Timpul acordat

Prin „timpul acordat” se înţelege canalizarea întregii atenţii asupra unei anumite persoane. Este foarte important ca acest timp să fie petrecut împreuna cu toti copiii dintr-o familie dar si individual cu fiecare in parte.

Nu e suficient să fii alături de cealaltă persoană, ci e necesar ca nimic să nu distragă atenţia.

Unii consideră că petrec timpul împreună, când de fapt ei doar trăiesc unul în preajma celuilalt, raspunzand la telefon sau lucrand pe laptop.Nu este importantă activitatea, ci motivaţia a ceea ce faci. Scopul este să trăieşti ceva împreună. Şi un efect secundar al activităţilor comune este faptul că furnizează amintiri preţioase pentru momentele ulterioare şi consolidează comunicarea emoţională.

4. Primirea de daruri

Darurile pot fi de orice dimensiune, culoare şi formă, pot fi cumpărate, găsite sau făcute. Cand cel mic face curat in propria camera poate fi rasplatit pentu serviciul facut.Chiar daca el nu cunoaste semnificatia gestului, intelege ideea.\Daca un copil arunca sau ignora darurile primite inseamna ca simte nevoia sa i se umple rezervorul de iubire in limbajul sau preferat. darul trebie oferit ca expresie a iubirii si nu pentru a acoperi lipsurile de manifestari afective ale unor parinti prea ocupati sa petreaca timpul cu copilul sau.Adesea in familiile dezorganizate se face exces de daruri in jurul copilului. Aceste aspecte in viata zilnica a unor minori risca sa-i transforme pe cei mici in copii materialisti si manipulatori

5. Sevicii

A fi parinte reprezinta un serviciu cu norma intreaga pana la o varsta inaintata a copilului 20-25 ani si ramas intr-o `rezerva oricand activata` si dupa aceasta varsta.

Dar sa nu uitam ca si acest serviciu ca si celelalte solicita parintele fizic si emotional.Pentru a putea veghea la cresterea si formarea copilului trebuie ca tu sa fii sanatos si echilibrat, altfel cum ai putea sa-l ajuti pe cel mic?

NU trebuie sa devi `sclavul `copilului, facand la nesfarsit servicii in locul lui, fii un parinte echilibrat si da-i mai mult, invata-l pe el sa faca.

Dentru un copil de 4 ani e prea devreme sa-si spele farfuria din care el a mancat, pentru un copil de 8 ani e chiar potrivit sa-si spele singur farfuria si sa o puna in scurgatorul pentru vase.

Cand parintii se auto declara `sclavi ` prin serviciile continue aduse copiilor, cand fac servicii copiilor lor cu resentimente si fara chef, dezvoltarea lor emotionala are de suferit, dar mai grav risca sa-l transforme pe copilul lor intr-un adult egocentic si imatur, copilaros sau naiv.

Descoperirea limbajului principal al iubirii copilului

Descoperirea limbajului principal al iubirii copilului dar şi pe cel propriu, constituie o etapă esenţială în construirea şi păstrarea unei relaţii afective sănătoase, pline de iubire şi armonie.

Aflarea limbajului propriu s-ar putea face analizând următoarele:

a. – ce ii provoacă suferinţă copilului din ce face sau nu face parintele – opusul acestui lucru este probabil limbajul iubirii;

b. – lucrul pe care ti l-a cerut cel mai des copilul, ar putea de asemenea să fie lucrul care l-ar face să se simta iubit( de ce pleci? nu pleca sau da-mi o imbratisare sau sa-mi aduci ceva bun sau daca ma iubesti imi faci prajitura aceea);

c. – felul în care isi exprima iubirea ar putea indica faptul că acelaşi lucru l-ar face să se simta

d. – studiaza comportamentul copilului tau in timpul jocului, cum isi arata el afectiunea fata de jucarii, papusi, animalutul cu care doarme( daca prefera sa le faca ceva bun-servicii, daca ii pupaceste si imbratiseaza-mangaiere, daca le vorbeste mult-incurajare,etc)

Importanta aplicarii notiunilor de limbaj afectiv

Aplicarea notiunilor invatate ne ajuta sa devenim nu doar parinti mai buni dar si parteneri de viata mai intelegatori si afectosi, sa reusim sa evitam cu abilitate momente de criza in evolutia relatiilor multiple pe care le dezvoltam in familie.

Concluzia este ca :

daca un copil te iubeste cu cuvantul intoarce-i cuvinte de iubire

daca un copil te iubeste bland cu mangaieri, mangaie-l la randul tau

daca un copil te iubeste venind dupa tine, opreste-te si lasa-l sa te insoteasca.

daca un copil te iubeste daruindu-ti tie din putinul lui, daruieste-te la randul tau dar cumpatat.

daca un copil te iubeste ajutandu-te , fa-i servicii dragastoase fara a-l transforma intr-un lenes.

  1. […] Aceasta firma care se implica in organizarea de petreceri pentru copii nu se opreste doar la o petrecere banala, evenimentul copilului tau va fi ceva de neuitat cu program artistic, animatori, si tot ce isi poate dori micutul tau. Lumea povestilor va deveni realitate si copilasul tau isi va aduce aminte toata viata e surpriza minunata organizata de tine in colaborare cu ei. […]

  2. […] si costurile ceva ma iridicate in acest caz. Pentru a va asigura ca totul decurge conform planului, puteti invita de la Oakijunior un animator la petrecere pentru a creea o atmosfera pe placul copiilo…. Mai mult decat atat, un animator va poate scapa de grija de a-i supraveghea permanent pe cei mici […]

  3. […] organizat, important este insa sa acordam putin timp acestui aspect important din viata celui mic. Oakijunior, unul dintre principalii organizatori de petreceri pentru copii ne spune care sunt principalele aspecte ale unei petreceri reusite. Este important sa retinem […]

  4. […] dragi parinti, daca nu stiti cum se pune la punct un astfel de eveniment ca la carte, apelati la o echipa specializata in organizarea petrecerilor pentru copii iar cei mici nu vor uita cu siguranta distractia de care vor avea […]

  5. […] vreti sa aflati mai multe despre tipurile de petreceri organizate de Oaki Junior, puteti intra pe site-ul http://www.oakijunior.ro. Alte petreceri tematice organizate sunt: petreceri de […]

  6. […] Tinkerbell? Și să faceți asta cu maximul de responsabilitate a unui adult? Vorbim aici despre jobul de animatori copii la o firmă de petreceri pentru cei mici. Da, există și așa ceva, ca un fel de paradox la lumea noastră mult prea serioasă, mult prea […]

  7. […] Picturi pe fata, aparate de facut baloane de sapun, tunuri de confeti etc. Aceste firme creeaza cele mai frumoase petreceri pentru copii, facandule celor mici o copilarie mult mai fericita si mai bogata de […]

  8. […] gasit pe cei de la OakiJunior care ornigazeaza petreceri pentru copii de ceva timp. M-am uitat pe site-ul lor si am vazut ca au experienta cu astfel de lucruri si m-am gandit ca […]

  9. […] aduc foarte bine aminte ca atunci cand eram copil parintii mei faceau unele dintre cele mai bune petreceri pentru copii. Eram foarte entuziasmat de fiecare data cand era ziua mea, pentru ca stiam ca o sa ma astepte o […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *